Geplaatst op Geef een reactie

Geproefd: Saaz Matters, mijn saison voor deze herfst

Saison is een heerlijke bierstijl. En een eerlijke: no nonsense. Gewoon veel pilsmout, een paar percentjes tarwe en speciaalmout (in dit geval munich), stevig maar niet overdreven gehopt, en dan: een saisongist erbovenop. Ik combineerde de Belle Saison van Danstar met de T58 van Safale, en koos naast de traditionele Saazhop voor een Amerikaantje: Centennial. Centennial is een van de typisch Amerikaanse hoppen die  ipa’s hun smaak en geur geven. Een stevige overdose van deze hop, zowel in de ketel als achteraf, kreeg een plaats in dit recept. Ik koos ervoor om laag in alcohol te blijven, rond de 6%, net als de traditionele saisons. De seizoensarbeiders van weleer mochten hun dorst lessen, maar niet zat worden. Hoewel ik me kan inbeelden dat er hier en daar toch wel wat volk achter een hooibaal bleef liggen na de middagpauze…

Uitzicht: mooi strogeel, lichtjes troebel, met de typische saisonkraag: overvloedig en stevig. Mooie pareling.

Geur: eerst komen de hoppen aanwiegen (bloemetjes, best wat citrus), meteen daarna de gist. Een klein beetje wee, stro, stal. Heerlijk.

Smaak: gist, hop en mout houden elkaar mooi in evenwicht. Niet te bitter, wel een mooie bite. Saaz en Centennial vormen een mooie match, en sluiten fijn aan bij de smaken die de gist heeft geproduceerd. Een absoluut geslaagde saison. En ‘t zal niet de laatste zijn. Santé!

saaz3

Geef een antwoord