Geplaatst op Geef een reactie

43 keer geproefd: de Love you Longtime

LYLTBegin mei organiseerde ik samen met Steven De Wachter onze derde KeetTering-avond: een food- en bierpairingnacht, telkens rond een bepaalde bierstijl. Het thema dit keer was saison, een onderschatte bierstijl uit Henegouwen. We serveerden onder meer zelfgemaakt saisonijs, homemade gravad lax met La Vermontiose van Brasserie de Blaugies, en  – als klap op de vuurpijl – hamburger van zwarte pens met een zelfgemaakte saison: de Love you Longtime. 43 gasten proefden, en ik deed dat nog een keer over met het laatste flesje.

Uitzicht: ’t Is duidelijk: er zit een saison in het glas: een waanzinnige schuimkraag stapelt zich boven een strogeel bier. Stevige pareling: de gistbrokjes vliegen letterlijk alle kanten uit. Mooi zo.

Geur: in de neus opent zich een waanzinnig fruitmandje, met mango, passievrucht en citrus. De eerste twee komen duidelijk van de mosaic-hop, de citrus is (denk ik) voornamelijk afkomstig van de stukken citroengras die ik gebruikt heb bij het brouwen. Een lichtjes weeë geur verraadt de gist.

Smaak: eerst komen de smaken van de hop binnen: een zoet fruitbommetje vult de mond, al snel gevolgd door de citrustoetsen, en de typisch saisongist: lichtjes grassig, lichtjes wee. Daarna komt de bitterheid van de hoppen aanwaaien, en die zorgt ervoor dat het bier erg fris eindigt. De alcohol is misschien iets te prominent, maar wat wil je met zo’n 8,5% alcohol?

Uit de reacties blijkt duidelijk dat de Love You Longtime een onverhoopt succes is: de combinatie van gist, Mosaic en citroengras zorgt voor een prachtig aroma, en het bier is complex en fris. En wat meer is: het paste perfect bij de zwarte pensenburger. Will brew this one a longtime!

 

Geef een reactie